sluiten

Wachtwoord vergeten

Vul hieronder uw e-mailadres in om per mail een wachtwoord aanpassing aan te vragen.

Vul uw email adres in:Heeft u nog steeds problemen met inloggen?
Klik dan hier

sluiten

Wachtwoord opnieuw instellen

Er is een wachtwoord reset ingediend.
Hier kunt u een nieuw wachtwoord instellen.

Vul een nieuw wachtwoord in:


Herhaal uw wachtwoord:


sluiten

Status

Er is een e-mail verstuurd om uw emailadres te valideren

 
 

De tocht

De Overijsselse Merentocht is een wedstrijd en toertocht van minimaal 150 kilometer (maximaal 200km) door de Kop van Overijssel. Het evenement maakt onderdeel uit van de stichting Natuurijsklassiekers. Het initiatief stamt uit de tijd dat streekgenoot Evert van Benthem de Elfstedentocht won.
Start en finish van de Overijsselse Merentocht is in Steenwijk. Onderweg doet de tocht plaatsen als Blokzijl, Vollenhove, Oldemarkt en Giethoorn aan. Steenwijk is prima bereikbaar met eigen vervoer en het openbaar vervoer. Het station (bus en intercitytrein) ligt tegenover de multifunctionele accommodatie De Meenthe. Dit is het centrale middelpunt van de organisatie van de Overijsselse Merentocht.

Toerrijders vertrekken vanuit de starttent Ruxveenseweg/hoek Hooidijk in Steenwijk
De start van de toertocht is vanuit een grote starttent aan de westzijde van de Ruxveenseweg/hoek Hooidijk. De eerste groep (1-1000) start om 06.15 uur. Vervolgens gaat om de twaalf minuten een groep van duizend schaatsers van start, zodat er om 09.00 uur vijftienduizend toerrijders onderweg zijn. Om uiterlijk 23.00 uur moeten de toerrijders binnen zijn.

Stempelpost Ossenzijl is de plaats waar de beslissing wordt genomen (soms ook op medische indicatie) of het verantwoord is of een deelnemer nog mag doorrijden. Hiervoor wordt 21.00 uur aangehouden. Wie hier op dat tijdstip nog niet is gearriveerd, moet de tocht staken.

Inschrijven
Inschrijving voor de tocht moet via deze website (inclusief betaling van het inschrijfgeld via iDeal) gebeuren. Na inschrijving dienen de deelnemers zelf hun inschrijfbewijs, voorzien van naam, startgroep en barcode, uit te printen. Dit inschrijfbewijs verleent u toegang tot de startkooi en is ook nodig bij het afhalen van de medaille na het volbrengen van de tocht. Bij betreden van de kooi ontvangen de deelnemers hun stempelkaart en een armband (voorzien van het Rabobank-logo), zodat ze herkenbaar zijn en zwartrijders kunnen worden geweerd.

Mocht het inschrijven via de website niet lukken dan kunt u 3 dagen voor de tocht de helpdesk bellen of u kunt een email sturen naar ledenadministratie@overijsselsemerentocht.nl. Het helpdesknummer zal worden gepubliceerd op de website.

In totaal 13 stempelposten
Er zijn in totaal dertien stempelposten. Tevens zal een aantal geheime stempelposten ingericht worden. In het gebied van elke ijsclub is er één (alleen Vollenhove/Krieger is gecombineerd). Bij de eerste stempelpost is er controle op de doorkomsttijd. Wie te vroeg is gestart, zal hier worden gediskwalificeerd.
Bij alle stempelposten zullen borden komen te staan, waarop staat aangegeven welke afstand er tot de finish nog zal dienen te worden afgelegd.
Voor de start wordt de 1e stempel geplaatst bij de starttent.
De stempelposten tijdens de toertochten zijn achtereenvolgens:

1. Muggenbeet
2. Kadoelen
3. Blokzijl
4. Dwarsgracht
5. Sint Jansklooster
6. Belt-Schutsloot
7. Wanneperveen
8. Giethoorn
9. Kalenberg
10. Ossenzijl
11. Kuinre
12. Oldemarkt
13. Steenwijk
(eindstempel)

De stempelposten voor de wedstrijdrijders:
1. Kadoelen
2. Kuinre
3. Oldemarkt

Initiatiefnemer Klaas Naberman blijft hoopvol

Klaas Naberman‘Enorme opsteker voor dit gebied’
Initiatiefnemer van de Overijsselse Merentocht is oud-wethouder Klaas Naberman van de voormalige gemeente Brederwiede. ‘In 1997 was het bijna zover maar ging de tocht op het laatste moment niet door. Jammer, maar we blijven hopen.’ Naberman lanceerde destijds op een jaarvergadering van ijsclubs in Vollenhove het idee voor een schaatstocht over 200 kilometer in Noordwest Overijssel. 

‘Als de tocht er komt is dat een enorme opsteker voor dit gebied en de ruim 10.000 leden die van plan zijn om de ijzers onder te binden. Steeds als de winter begint loopt de schaatskoorts op. Diverse leden van de Vereniging de Friesche Elfsteden zijn ook lid van de Overijsselse Merentocht. Ons evenement is een soort Elfstedentocht. Als je hier schaatst word je niet moe. Het gebied pakt je. Zelf ben ik ook een fervent schaatsliefhebber.’ De organisatie kan een omvangrijk evenement als de Overijsselse Merentocht volgens Naberman goed aan. ‘Het bestuur en de talrijke vrijwilligers zijn er helemaal op voorbereid. Ook alle ijsverenigingen uit het gebied staan achter dit initiatief. We zijn er wel klaar voor. Het leeft enorm.’ De initiatiefnemer laat zich nog eens lyrisch uit over het prachtige waterrijke gebied van Noordwest Overijssel. ‘Schaatsen in dit gebied is uniek.

Nergens in Nederland is het zo mooi als hier. Je hebt aan het water ook allerlei mogelijkheden voor koek en zopietenten en diverse cafés zijn min of meer verbonden met het ijs. Naast schaatsen kunnen mensen in dit gebied dus ook sfeerproeven. Dat kun je goed vergelijken met de combinatie van skiën en après ski in wintersportgebieden. Als je hier ieder jaar natuurijs zou hebben ging volgens mij vrijwel niemand meer naar de wintersport, zo mooi is het hier.’

Klaas Naberman hoopt en verwacht ook veel medewerking van de gemeente, indien de tocht er zal komen. ‘Voor Steenwijkerland zou de Overijsselse Merentocht een enorme uitdaging moeten zijn. Ik hoop dat de gemeente de organisatie met allerlei hand en spandiensten bij wil staan. Het is immers pure reclame voor het gebied met haar verschillende schilderachtige stadjes, dorpen, de mensen die er leven en natuurlijk het riet...’


Twitter Facebook Youtube


HET WEER:
DE IJSCLUBS:

De Overijsselse Merentocht
wordt mede mogelijk gemaakt door: